Hart Building, Oklahoma City, Oklahoma

Hart building porous parking

Black Gravelpave2 was filled with gray gravel for a nicely finished look.

Permeable parking at the Hart Building OKC

The concrete drive aisles sheet flow rainwater to the porous Gravelpave2. This limits the need for other stormwater treatments and devices on site.

 

Gravelpave2 parking at the Hart Building

The drive aisles of the parking lot sheet flow to the Gravelpave2 parking bays.

Project Name: Hart Building

Products: Gravelpave2

Applications:  Parking lot

City: Oklahoma City

State/Province: Oklahoma

Install Date:  January 2013

Client: NA

Install Size:  2,800 m2 (30,100 sf)

Address: 720 W. Sheridan

Designer: Hocker Group

Contractor: Bishop Paving, Oklahoma City, Oklahoma,  Owner Jason Bishop

Directions: 720 W. Sheridan

Location: Parking lot

Photography:  Roger Tadlock, MKM Sales, 2014

Summary: 70 rolls of model 2020, Black Gravelpave2 topped off with a complimentary gray gravel, make a great addition to the Hart Building. Hocker Group Architects were looking for a porous parking solution for the redevelopment.   Gravelpave2 parking bays are accessed via the concrete aisles.

Posted in Gravelpave2, Oklahoma | Comments Off

Miami Museum of Art / Perez Art Museum Miami, Miami, FL

Gravelpave2 parking structure

Curb stops and embedded concrete strips help delineate the parking spots in the Gravelpave2 parking structure.

Parking structure with Gravelpave2

The Gravelpave2 porous paving system is flanked by some concrete pads and strips for aesthetic purposes and to provide non-gravel areas for visitors who prefer them.

Painted directional arrows on concrete in Gravelpave2

Painted concrete pads are embedded flush with the Gravelpave2 system to aid in parking.

Gravelpave2 courtyard at the Miami Museum of Art

Gravelpave2 also provides a courtyard area outside the Museum for visitors to enjoy the view of the water.

Gravelpave2 porous courtyard.

The view looking towards the Museum shows the Gravelpave2 courtyard.

Gravelpave2 sculpture trail

Gravelpave2 also provides an ADA accessible trail for the outdoor portion of the Museum’s scupture garden.

Sculpture garden trail at the Miami Museum of Art

Visitors can enjoy the sculpture garden via a Gravelpave2 trail.

Project Name: Miami Museum of Art / Perez Art Museum Miami – PAMM

Products: Gravelpave2

Applications:  Parking garage, sculpture garden trail, and courtyard

City: Miami

State/Province: Florida

Install Date:  December 2013

Client: Perez Art Museum of Miami

Install Size:  200 m2 (2,100 sf)

Address: 101 West Flagler Street, Miami, Florida, 33130

Designer: Herzog and de Meuron, Arquitectonica Geo (Gravelapve2)

Contractor: NA

Directions: 101 West Flagler Street, Miami, Florida, 33130

Location: Parking garage, sculpture trail, and bayside courtyard

Photography:  Joanne Gulliksen, Rep Services, 2014

Summary: Designer Jeremy Calleros Gauger,  Senior Associate at Arquitectonica Geo, was committed to providing a unique experience to visitors from the moment the step foot at the Museum.  This meant they would have a tactile and visually appealing experience immediately when walking into the facility from the parking structure.  He chose Gravelpave2 to give visitors that feeling.  The sound and texture of Gravelpave2 matches the facade of the structure of the Museum.

The parking structure has open canopies in the roof to let light in.  The opening also allow for rain water to hit the parking structure floor.  The other added benefit to Gravelpave2 is the porosity.  The rainwater is allowed to filter through the drivable Gravelpave2 system.

Designers also chose Gravelpave2 as an ADA surface for the trails around the sculpture garden.  Gravelpave2 is stable and slip resistant for wheelchairs, walkers, canes, and more.

Gravelpave2 was also used in the courtyard area overlooking the bay.  Visitors can decent the staircase onto the Gravelpave2 surface and enjoy the view of the bay.  

The gravel fill was imported from outside Florida to match the texture and feel of the Museum structure.  Several colors of granite gravel were mixed to get the correct composition in the gray Gravelpave2.

Posted in Florida, Gravelpave2 | Tagged , , , | Comments Off

Residential Ribbon Driveway, Green Hills (Nashville), TN

Ribbon Driveway

The completed driveway at the residence.

Gravelpave2 ribbon driveway

Grasspave2 strips and the Gravelpave2 strips are being cut and placed on the base course.

Interlocking ribbon driveway

Grasspave2 and Gravelpave2 are interlocking to help maintain a strong installation.

Ribbon ("California") driveway

Sand is being placed into the Grasspave2 portion of the ribbon driveway.

ribbon driveway with Grasspave2 and Gravelpave2 porous paving

Sod is placed on top of the sand filled Grasspave2 rings. The Gravelpave2 strips will be filled with gravel.

New take on the ribbon driveway

The driveway is completed with the Gravelpave2 rings filled with the decorative gravel.

Project Name: Residential Ribbon Driveway

Products: Grasspave2 and Gravelpave2

Applications:  Porous Driveway

City: Green Hills (Nashville)

State/Province: Tennessee

Install Date:  Decenber 2013

Client: Brad and Rhonda Pray

Install Size:  200 m2 (2,100 sf)

Address: 1132 Lipscomb Drive, Nashville

Designer: Pervious Paving Solutions and Transplants, Inc.

Contractor: Transplants, Inc

Directions: 1132 Lipscomb Drive, Nashville

Location: Driveway to the residence

Photography:  Matt Monroe, Transplants, Inc.

Summary: The customers wanted to replace their old asphalt driveway with something that was more aesthetically appealing and environmentally friendly.  They are very happy with the end result.

The driveway is a play on the old style “Ribbon Driveway” (aka California driveway) where two tire strips of concrete were placed inside a grass area.  Here, the whole driveway is drivable, and porous, with support from Grasspave2 and Gravelpave2.

Posted in Grasspave2, Gravelpave2, Tennessee | Tagged , , | Comments Off

Wake Technical College Parking Garage – LEED™ Certified, Raleigh, NC

The completed fire lane with Grassapve2.

The completed fire lane with Grassapve2.

Sod is the quickest way to achieve 100% grass coverage.

Sod is the quickest way to achieve 100% grass coverage.

Grasspave2 adds to the LEED certification at the Wake Tech Northern campus.

Grasspave2 adds to the LEED certification at the Wake Tech Northern campus.

The base course is prepared and ready for Grasspave2.

The base course is prepared and ready for Grasspave2.

Easy to install Grasspave2 is ready for installation atop the prepared base course.

Easy to install Grasspave2 is ready for installation atop the prepared base course.

Project Name: Wake Technical Community College

Products: Grasspave2

Applications:  Grass fire lane

City: Raleigh

State/Province: North Carolina

Install Date:  July 2013

Client: Wake Technical Community College

Install Size:  7600 m2 (81,808 sf)

Address: 6600 Louisburg Road, Raleigh, NC.

Designer: O’Brien/Atkins Associates

Contractor: NA

Directions: 6600 Louisburg Road, Raleigh, NC.

Location:  Grasspave2 in on both sides of the parking garage

Photography:  Andy Gerberich, GETSco

Summary: Northern Wake has the distinction of being the first college campus in the nation to be certified all-LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) by the U.S. Green Building Council. 

Grasspave2 adds to the environmental benefits of the newly constructed parking garage.  Grasspave2 was chosen for it’s 100% recycled content, urban heat island mitigation properties, stormwater management (porous paving), and its attractiveness.

Posted in Grasspave2, North Carolina | Tagged , , | Comments Off

Sound Transit Station

Rainstore3 detention system

A chamber of Rainstore3 is enclosed in geotextile fabric (foreground) and stacks of Rainstore3 ready to be placed (background).

Pipe and storage chamber

Pipes lead to the storage chambers and are easily interfaced with the system.

Excavation of chamber

One chamber is excavated and ready for the Rainstore3 system.

Access ports are visible on the covered Rainstore3 chambers.

Access ports are visible on the covered Rainstore3 chambers.

Project Name: Sound Transit Station

Products: Rainstore3

Applications:  Stromwater Detention Tank

Install Date:  Various Dates

Client: Sound Transit, Amtrak, and Grants from other agencies

Install Size:  1,976 m3 (19,762 units) to hold 65,600 cf/490,000 gals

Designer: Tetra Tech 

Contractor: NA

Location:  Adjacent the parking lot

Photography:  Gersen Co.

Summary: The existing Sound Transit Rail Station was due for renovation.  Originally designed as a temporary structure, the wooden train platform was transformed into a permeant, $46 million concrete structure.  Renovation included 390 parking bays,  bicycle storage, buses transfer area, covered waiting, pedestrian plaza, and public art.

Rainstore3 was designed in to hold the stormwater runoff from all the impermeable surfaces including parking, platforms, and roofs.   11 individual beds (chambers) of Rainstore3 detention systems were used.  Each bed consisted of stacks of 7 unit-high (0.7 meters, 2.3 ft) Rainstore3 in varying layout configurations.

 

Posted in Rainstore3 | Tagged , , | Comments Off