Sky Lounge at Florida Int’l Univ., Miami, Florida

Project Name: Sky Lounge, Deuxieme Maison, at Florida International University

Products: Gravelpave2

Applications:  Glass cullet filled Flooring

City: Miami

State/Province: Florida

Install Date:  June 2013

Client: FIU

Install Size: 100 sq meters (1,000 sq ft)

Address: Deuxieme Maison, Florida International University – Modesto A. Maidique Campus (MMC) Miami, FL 33199

Designer:  Roberto Rovira, Lead Designer
José Álvarez, Martina González, Mario Menéndez & Luis Jiménez, Studio Associates
Sylvia Berenguer, Director Of Construction, FIU Facilities
Jim Piersol, Architect Of Record, Principal, MCHarry Associates

Contractor: Barry Stevenson, Project Manager, Stobs Brothers Construction

Directions:Deuxieme Maison, Florida International University – Modesto A. Maidique Campus (MMC) Miami, FL 33199

Photography:  © Roberto Rovira, www.robertorovira.com, and © Manuel Perez-Trujillo

Summary: From Roberto Rovira: “The Deuxième Maison (DM) courtyard redesign transforms one of Florida International University’s earlier buildings and takes advantage of the courtyard’s dramatic height, while being mindful of the constraints of maintenance and existing infrastructure underground. It creates a protected and flexible space that can serve for quiet study, conversation, contemplation, gathering, and occasional presentations. The minimum maintenance design solution provides users and passersby a destination unlike any other on campus. Over 3,000 air plants hang from light stainless steel braided shapes overhead and large circular benches, custom-designed for this project, provide a place to sit back, relax and take in the sky above, the blue glass underfoot, and the vines that will eventually cover the surrounding walls.”

Hanging vegetation thrives with natural light coming from the top of the atrium.

Hanging vegetation thrives with natural light coming from the top of the atrium.

The base course below the Gravelpave2 and glass is porous and is allowed to drain to the subsoils.

The base course below the Gravelpave2 and glass is porous and is allowed to drain to the subsoils.

A closeup shows the top of the rings of Gravelpave2.

A closeup shows the top of the rings of Gravelpave2.

Gravelpave2 filled with blue glass cullet, lines the floor of the student lounge.

Gravelpave2 filled with blue glass cullet, lines the floor of the student lounge.

The blue glass pops and sparkles below the green of the atrium.

The blue glass pops and sparkles below the green of the atrium.

The circular containment rings of Gravelpave2 match the circular elements of the benches and hanging planters.

The circular containment rings of Gravelpave2 match the circular elements of the benches and hanging planters.

Before photo: Landscape architecture students and Roberto Roviro worked on transforming the space.

Before photo: Landscape architecture students and Roberto Roviro worked on transforming the space.


This entry was posted in Florida, Gravelpave2 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.