Project Profile:

Stephen Epler Hall, Portland State Univ. LEED™ Silver Cert.

Project Summary

This comprehensive design team planned a system to collect rainwater from Epler Hall and neighboring King Albert Hall. The water is collected from the roof and ground level plaza area. Rainwater is then conveyed through downspouts to river rock splash boxes at ground level. The river rock splash bed delivers the water to small decorative conveyance streams made up of exposed Belgium blocks. The water meanders through the block pattern as it travels across the plaza, dubbed “Eco-Alley.” The rainwater is channeled into raised planters which double as bio-swales. Some of the water is used for the decorative vegetation in the planters but the majority of the water filters down into an underground stormwater storage chamber. Irrigation water is ready to use. Toilet water gets pumped into a mechanical room inside the Hall, goes through an additional sand filter, UV disinfection, and then gets pressurized. Projections state that nearly 10,000 gallons of potable water will be saved for irrigation and over 100,000 gallons saved from flushing toilets, annually. This equates to be an annual savings of nearly $1000 for water/sewer cost for College Housing Northwest and ultimately, PSU students and Oregon Taxpayers. Designers incorporated many other environmentally friendly and sustainable features into Epler Hall. Wind cooled stack ventilation, passive solar heating and solar lighting, heat recapture, and providing for alternative transportation. Because of the successful design, Epler Hall has received a Silver Rating from the United States Green Building Council's Leadership in Energy and Environmental Design standard.

Address

SW 11th & Montgomery Street Portland, Oregon

Install Size

324 units to hold over 8000 Gallons of water

Designer

Architects / Design Lead - Mithun, Inc. Landscape - Atlas Landscape Structural / Civil - KPFF Engineers Mechanical / Electrical - Interface Engineering Consultant - Green Building Services

Contractor

Walsh Construction

Project Gallery

Stormwater Storage was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
The long, thin excavated area was about all that would fit for a storage chamber.
An Underground-Water-Retention System was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
Workers walk carefully, in their stocking feet, so not to damage the PVC liner which encases the Rainstore3 units.
Rainwater Storage was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
Rainstore3 cell stacks are placed on the fabric and liner.
A Water-Harvesting System was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
Workers lift a stack of Rainstore3 units for placement.
Rainwater Harvesting was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
A layer of geogrid is placed directly on top of the units before it is encased in fabric and membrane.
An Underground Cistern was installed at the Stephen Epler Hall, Portland State University in Portland, Oregon, using Rainstore3.
Photo showing the downspout, splash box, Belgium Stone runnel, and planter box/bio-swale. Courtesy Mithun, Inc.
This Site Plan shows how rain water is captured and travels to the underground-water-storage system.
Courtesy Mithun, Inc. Site plan showing how the roof-captured rainwater travels from the downspouts to the river rock splash boxes (3), then conveyed by the “runnels” to the planter boxes/bioswales (1) and then percolates into the Rainstore3 Chamber (2). The plaza area is also sloped to capture water from King Albert Hall.